Wat is er mis met de Nederlandse media?

Elke dag zie ik de opnames van Japan en terecht, het is een catastrofe wat daar gebeurt is. Elke persoon die wat nuttigs – of niet – kan vertellen, wordt voor de tv gehaald, ik heb nog nooit zo vaak en lang Diederik Samson op tv gezien. Respect voor die man, om steeds maar in eenvoudig Nederlands uitleg te geven.

Indien de media en met name de beelden zendende media tijd en plaats hebben, wordt er nog wat gezegd over de Lenterevolutie, Tahrirrevolutie of Jasminrevolutie.

Natuurlijk als eerste over die idioot in Libie die zijn eigen volk aan het uitmoorden is met onmiddellijk daarna de vraag van de bevolking over hulp. Maar wij als het vrije westen moeten eerst praten en tot consensus komen met de gehele gemeenschap (een soort wereldlijk poldermodel) voordat we een beslissing nemen. En ondertussen worden elke dag mensen verdreven van plaats of sterker nog gewoon kapot gebombardeerd. Leve het vrije westen.

Maar waar ik me de laatste dagen nog meer druk over heb gemaakt, is de totale onverschilligheid van de tv programma’s in Palestina. Geen enkel programma met een beetje ballen heeft beelden laten zien over de demonstratie van 15 maart in Gaza. De Palestijnen hadden de dag uitgeroepen om Fatah en Hamas dichter bij elkaar te krijgen om zo verder te kunnen met Palestina. Maar geen beelden, geen kritische opmerkingen, ook niet toen Hamas insloeg op de betogers. Neen, het vrije westen is niet geïnteresseerd in de mensen van Palestina. Met de bergen boter op onze hoofden gaan we gewoon door om hulp en bescherming te verlenen aan de politici van Israel die alleen maar zo snel mogelijk van Palestina af willen. Praten in Nederland over Palestina is al bijna een strafbaar feit, maar zeggen dat je tegen Israel bent, kan al helemaal niet meer. Sterker nog, de Tweede Kamer heeft maar weer eens gesproken in al haar wijsheid over het feit dat “Palestina maar niet erkend moet worden”.

En de vrije media gaat hierin mee, geen berichtgeving, helemaal niets, want je zou eens het etiket opgepind krijgen dat je een Palestina lover zou zijn. Wow, dan zijn de peren toch echt gaar.

Als je op het net zoekt, dan kom je nog wat aan kleine berichtjes tegen, zoals “Hamas drukt betoging Gaza de kop in” (van Tubantia en nu.nl) ; een iets beter artikel is dan nog te zoeken in België “Palestijnen betogen om interne verdeeldheid te stoppen” (apache.be) en hier en dan nog wat het optreden van Hamas, maar verder niets. Gisteren kreeg ik Tweets over mensen die schreeuwden om media aandacht, aangezien ze vastzaten op universiteit, de communicatiekanalen afgesloten werden en niemand aandacht schonk. En nog steeds niet, ik ben het nergens tegengekomen.

Neen, hier in Nederland moet je levensmoe zijn om achter de Palestijnen te staan, zoals de heer Van Agt en Mevr. Duisenberg. Wel nu, laat ik u dit vertellen, ik ben niet levensmoe, maar ik heb me jaren geleden al achter de voor vrede vechtende Palestijnen geschaard, en ik zal hun verhaal vertellen. Net zo lang totdat de media ook eens de verhalen van de andere kant gaat vertellen; misschien zonder een kant te kiezen, maar wel zodat we zelf een conclusie kunnen trekken. Niet net als wat er tegenwoordig gebeurt: het woord van Israel wordt je strot doorgedrukt maar niets van Palestina. Leve het vrije westen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.