Palestijnen betogen om interne verdeeldheid te stoppen

In de Palestijnse stad Gaza vond dinsdag een lang verwachte betoging plaats. Ook in verschillende andere plaatsen in Gaza werd betoogd. Verschillende tienduizenden Palestijnse jongeren zijn de verdeeldheid tussen Hamas en Fatah grondig beu. Ze eisen dat beide partijen zo snel mogelijk hun verschillen bijleggen. De veiligheidsdiensten van Hamas hebben de manifestatie hardhandig opgedoekt.

De organisatoren hadden via Facebook opgeroepen tot betogen. De manifestanten werd gevraagd enkel de Palestijnse nationale vlag mee te dragen om zo de eenheid van het Palestijnse volk te versterken. Maar zowel in de Westbank als in Gaza werden ook politeke vlaggen meegebracht en slogans geroepen. Op die manier probeerden politieke partijen hun aandeel in de demostratie te winnen.

In Gaza kwamen verschillende Hamas-demonstranten op straat, wat in de namiddag tot enkele botsingen leidden. De ’15 March’- demonstranten verplaatsten zich vervolgens naar een nabijgelegen plein om hun acties verder te zetten. In de vooravond werd dit plein omsingeld door de veiligheidsdiensten. De demonstraten kregen te horen dat het plein met geweld zou ontruimd worden, indien ze niet onmiddelijk de plaats zouden verlaten. Even later werd de dreigementen omgezet in acties. Verschillende demonstranten werden gearresteerd en raakten gewond. Ook journalisten werden aangevallen en hun materiaal vernield.

De protesten zijn nu stopgezet, maar de komende dagen zal opnieuw via Facebook opgeroepen worden om te demonstreren, zeggen getuigen.

Fotoreportage

In Gaza Stad namen ook heel wat vrouwen deel aan de betoging. Dat is duidelijk te zien in onderstaande fotoreportage. Hamas-leiders hebben het volk ook toegesproken in een poging om de demonstratie naar hun hand te zetten. Maar na een tijdje mengden Hamas-aanhangers zich tussen de gewone demonstranten en dat zorgde voor kleine opstootjes

(www.apache.be / 17.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *