Duizenden inwoners betogen in Gaza, demonstratie loopt uit op geweld

Palestijnen nemen deel aan een demonstratie die oproept tot politieke eenheid tussen Hamas en Fatah. Foto AFP / Mohammed AbedPalestijnen nemen deel aan een demonstratie die oproept tot politieke eenheid tussen Hamas en Fatah. Foto AFP / Mohammed Abed 

Buitenland

Duizenden inwoners van Gaza zijn op de been om aan te dringen op een verzoening tussen Fatah en Hamas.

Een meerderheid van de naar schatting tienduizend demonstranten zwaaien met zwarte, rode, groene en witte Palestijnse vlaggen. Enkelen houden groene vlaggen vast van Hamas. Hamas-aanhangers lijken het meest prominent vertegenwoordigd. Het protest is door Facebook-gebruikers georganiseerd, zo meldt persbureau AP. Het is de grootste demonstratie in het gebied in tien jaar tijd.

Breuk Hamas en Fatah
Na de breuk in 2007 kwamen Hamas en Fatah recht tegenover elkaar te staan. De bevolking eist dat de twee partijen weer met elkaar gaan samenwerken na de volgende verkiezingen. Abbas kondigde in februari parlements- en presidentsverkiezingen aan voor september. Verkiezingen zijn sinds de breuk tussen Fatah en Hamas, in 2007, niet meer voorgekomen. Abbas regeert nu per decreet op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de Gazastrook bestuurt.

NRC-correspondent Guus Valk is ter plaatse en twittert over de demonstratie:

“Scholen en universiteiten in Gaza zijn dicht. Iedereen wordt opgeroepen naar het centrum van Gaza-stad te gaan.”

“Het dragen van vlaggen is verboden, behalve de Palestijnse. Een eerste relletje tussen Fatah- en Hamas-aanhangers is al geweest.”

Update 14.42 uur:

“De demonstratie in Gaza ziet er slecht uit. Demonstranten op het plein bij de universiteit, pro-Hamasgroepen vallen aan met stokken en stenen.”

“Hamas heeft groepen aanhangers de straat op gestuurd met groene vlaggen, bevestigd aan lange houten stokken. Handig bij rellen.”

“Groepen Hamas-aanhangers trekken op vanaf Plein van de Onbekende Soldaat naar Universiteitsplein. Betogers bewaken daar het plein.”

“Hamas laat aanhangers en geheime politie het werk opknappen. Politie en leger zijn nergens te bekennen. Demonstranten worden gefilmd.”

“Demonstrant: ‘We zijn niet bang meer. Voor het eerst sinds de machtsovername door Hamas durf ik openlijk kritiek te geven’.”

“Vanaf 16:00 Nederlandse tijd heeft Hamas demonstreren verboden. Duizenden betogers zeggen niet weg te gaan.”

(www.nrc.nl / 15.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.