Saudi-Arabië stuurt leger naar Bahrein

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gisteren troepen naar Bahrein gestuurd om er de regering te helpen de opstand van de sjiitische bevolking neer te slaan.

Bahrein is militair belangrijk. De vijfde vloot van de Amerikaanse zeemacht heeft er haar thuisbasis. Bovendien wordt zowel Bahrein als buurland Saudi-Arabië door soennieten geregeerd. Een val van het regime in Bahrein kan onrust in Saudi-Arabië veroorzaken, zeker in het olierijke oosten, waar de sjiieten in de meerderheid zijn.

De regering in Bahrein riep gisteren de hulp in van alle Golfstaten. Verder afgelegen Golflanden als Oman en Qatar reageerden tot nader order niet. Saudi-Arabië stuurde 1.000 soldaten, de Emiraten 500 politieagenten.

De agenten en soldaten hebben de opdracht de financiële instellingen en de olie- en gasinstallaties te bewaken. Zondag waren er hevige gevechten tussen de opstandelingen en de Bahreinse politie, waarbij de politie zich moest terugtrekken en jongeren het financieel district probeerden te barricaderen.

De sjiitische oppositie in Bahrein reageerde in een persmededeling dat ze de buitenlandse troepen als bezetters ziet. ‘De inval brengt de bevolking van Bahrein in ernstig gevaar en bedreigt hen met een onverklaarde oorlog door buitenlandse troepen.’

Iran en Libië

Ook elders in het Midden-Oosten wordt de repressie harder. De VN meldden gisteren dat Iran de executies van politieke tegenstanders opschroeft.

In Libië gaat de door kolonel Muammar Khadaffi ontketende oorlog tussen hem en de bevolking voort. Plannen om een no-flyzone af te dwingen om de bombardementen op burgers te stoppen, bleken ook gisteren te ver gegrepen. Turkije blokkeert in de NAVO een initiatief in die zin.

Gisteravond laat vergaderden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8-landen. Er werd vooral uitgekeken naar het standpunt van Rusland, dat zich tot nu toe tegen een no-flyzone kantte. Dat de Russische president

Dmitri Medvedev gisteren de familie Khadaffi de toegang tot Rusland ontzegde, werd als een signaal gezien dat de kloof tussen de visie van Rusland en die van de westerse landen aan het verkleinen is.

(www.tijd.be / 14.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.