Arabische Liga vraagt om no-flyzone Libië

CAÏRO – De Arabische Liga heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een no-flyzone boven Libië in te stellen. De 22 landen tellende organisatie – waarvan de ministers van buitenlandse zaken zaterdag spoedoverleg voerden – kan de zone niet zelf instellen, maar goedkeuring betekent de regionale steun die de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden nodig zeggen te hebben om het vliegverbod door te voeren.

De opstandelingen die de Libische leider Moammar Kadhafi proberen af te zetten hebben ook om de no-flyzone gevraagd. Door een vliegverbod worden ze beschermd tegen luchtaanvallen door de regeringstroepen.

Volgens de Amerikaanse regering heeft een no-flyzone echter weinig impact en de internationale gemeenschap is dan ook nog verdeeld over de kwestie.

In een verklaring vraagt de Arabische Liga ‘de Verenigde Naties hun verantwoordelijkheid te nemen door een no-flyzone boven Libië in te stellen’. (AP)

(www.parool.nl / 12.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.