Oppositie boycot Kamerreis naar Midden-Ooste

ANP − 17/02/11, 21:39
Een bezoek aan Egypte is nu niet mogelijk. © afp

DEN HAAG – De oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks boycotten een geplande reis van de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken naar het Midden-Oosten. De regeringspartijen VVD, CDA en de PVV, ChristenUnie en SGP zullen nu alleen gaan.

De belangrijkste reden voor de thuisblijvers is dat de reis in hun ogen niet meer evenwichtig is nu een bezoek aan Egypte niet mogelijk is en een bezoek aan de Gaza-strook door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wordt geblokkeerd.

Israël erkent de Hamas-beweging in de Gaza-strook niet. De Kamerleden waren overigens niet van plan om contact te hebben met leden van Hamas, maar wilden wel naar de VN-organisatie Unrwa gaan en de situatie ter plekke bekijken.

De reis is volgens Pechtold nu niet evenwichtig meer. ‘Dan ga je naar Israël en pro forma bezoek je nog twee andere landen.’ Hij is teleurgesteld dat de drie partijen die het kabinet schragen (VVD, PVV, CDA) en de twee christelijke partijen alsnog gaan. ‘Laten ze dat maar richting kiezer en belastingbetaler verantwoorden. Er was geen enkele reden dat de reis niet een half jaar kon worden uitgesteld.’

Niet meer evenwichtig
Ook PvdA, SP en GroenLinks vonden de reis niet meer evenwichtig. VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï stelde dat de reis niet zoveel is veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke schema. Egypte is om begrijpelijke redenen afgevallen (het parlement is ontbonden, dus er zijn geen parlementariërs om mee te praten) en Gaza was altijd al een zeer onzekere factor. De reis is nog altijd interessant, gevarieerd en veelzijdig, aldus Nicolaï. ‘De hele wereld kijkt nu naar het Midden-Oosten, waarom zouden wij niet gaan.’

SP-Kamerlid Harry van Bommel noemde het zeer onwenselijk en een asociaal besluit dat de meerderheid van de Kamercommissie toch besloot de reis te maken. Voorzitter Nebahat Albayrak van de vaste Kamercommissie constateerde dat het een precedent is dat een deel van het parlement nu namens de hele Tweede Kamer een officiële reis maakt. Ze kondigde aan er met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet over te gaan praten.

(www.volkskrant.nl / 11.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.