‘Wij zullen de Hema kleinkrijgen’

AMSTERDAM – Internetgebruikers roepen op om winkelketen Hema te boycotten. Ze maken zich boos om het begrip van Hema Nederland voor het wegsturen van een hoofddoek dragende medewerkster in het Belgische Genk.

‘Boycot de Hema! luidt de oproep van de Amsterdamse student Mohammed (22) op Marokko.nl. ‘De Hema wil geen moslims als medewerkers, dan ook geen islamitische klanten.’
Als een vurige discussie op zijn oproep uitblijft, probeert hij het vuurtje op te stoken: ‘Zoals men via sociale media Mubarak klein heeft gekregen, zullen wij de Hema ook kleinkrijgen.’ Al gauw wordt het Marokkaanse forum hem te klein en zet hij zijn protest voort op Facebook.

Hier heeft Mohammed de pagina ‘Boycot Hema’ geopend. Binnen 24 uur hebben zich honderden Facebook-gebruikers aangemeld. Elk uur stromen tientallen reacties binnen. Een bezoeker: ‘Hema heeft in Nederland ook een suikerfeestassortiment. Verkoop kunnen ze nu wel vergeten. Welke moslim gaat nu nog naar de Hema?’

Aanleiding voor dit protest is dat Hema Nederland via een persbericht begrip heeft getoond voor de beslissing van het filiaal in het Belgische Genk om het contract van een medewerkster met een hoofddoek niet te verlengen. Dit besluit werd genomen omdat klanten hierover geklaagd hadden. Mohammed: ‘Er is altijd wel iets waar klanten aanstoot aan nemen: dikke mensen, homo’s, mensen met een tintje… waar houdt het op?’

Op sociale netwerksites wordt getracht een soort volkswoede te ontketenen. Naast websites zoals Facebook en Marokko.nl, wordt ook op Twitter druk gediscussieerd over de Hema. In Nederland is ‘Hema’ op Twitter het populairste gespreksonderwerp. Een zogeheten ’trending topic’.

Media-ondernemer Anwar (25) heeft daar met zijn tweets aan bijgedragen. Hij stelt zijn volgers de vraag of ze de Hema zullen boycotten. Zelf heeft hij een ‘nare smaak’ overgehouden aan de winkel. ”Eerst was het vanzelfsprekend om een multomap bij de Hema naast de deur te kopen. Nu vraag ik me af waar ik zoiets ergens anders kan kopen.”

Anwar stelt dat ontslag van medewerksters met een hoofddoek in een Amsterdams Hema-filiaal ondenkbaar is.

”In Nieuw-West is de Hema afhankelijk van vrouwen met een hoofddoek. Wie anders zouden hier in de buurt dit werk willen doen?”

(www.parool.nl / 10.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.