Nederland erkent oppositie Libië niet

Frankrijk erkent de Nationale Overgangsraad in Libië en wil ambassadeurs uitwisselen met de oppositiebeweging. Dat maakte de regering in Parijs donderdag bekend. Frankrijk is het eerste land dat is overgegaan tot erkenning van de Libische oppositie. Nederland zal de oppositie in Libië niet erkennen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) donderdag gezegd na een informeel overleg met zijn Europese collega’s in Brussel.

Eerder op de dag liet Frankrijk weten dat het de Nationale Overgangsraad in Libië wel erkent. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé dringt er bij zijn Europese collega’s op aan om in gesprek te gaan met de Libische Overgangraad. Duitsland zou al akkoord zijn gegaan met gesprekken.

Frankrijk is het eerste land dat is overgegaan tot erkenning van de Libische oppositie. Nederland gaat dit niet doen. De reden hiervoor is het feit dat de overgangsraad geen land is, maar een groepering. “Nederland erkent alleen staten, en een overgangsraad is geen staat”, licht Rosenthals woordvoerder toe. Nederland is ‘zeker niet de enige’ die er zo over denkt binnen Europa. De bewindsman was volgens de zegsman ‘verrast’ door het Franse besluit.

Ook het Europees Parlement wil dat de lidstaten overgaan tot erkenning van de Libische oppositie. Het parlement dreigt hiermee in aanvaring te komen met EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Die zei woensdag in Straatsburg dat erkenning van de Nationale Raad een zaak is van de lidstaten.

Mochten de Verenigde Naties besluiten tot het instellen van een vliegverbod boven Libië dan zal Nederland dat ook steunen, ofschoon nog steeds drie Nederlandse militairen gevangen worden gehouden door het regime van kolonel Moammar Gadhafi.

(www.trouw.nl / 10.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.