Grieks vliegtuig haalt Nederlandse militairen op

Een vliegtuig van de Griekse luchtmacht is op weg naar Tripoli om de drie Nederlandse militairen uit Libië op te halen. Dit heeft het Griekse ministerie van Defensie donderdagavond laten weten. Vliegtuigspotters hebben gemeld dat er vanuit Nederland een Fokker-50 van de Koninklijke Luchtmacht onderweg is naar Athene. Het ministerie van Defensie wil daar niets over zeggen.

Saif al-Islam, een zoon van de Libische leider Moammar Kadhafi, zei eerder vandaag tegen het Britse persbureau Reuters dat de drie militairen worden overgedragen aan Griekse en Maltese bemiddelaars.

Niet terugkomen
‘Vandaag zullen we de Nederlandse soldaten overhandigen’, aldus de belangrijke zoon. ‘Wij hebben tegen ze gezegd: kom niet terug zonder onze toestemming. Wij hebben de eerste NAVO-soldaten gevangengenomen, wij sturen hen terug naar huis. Maar wij houden nog steeds hun helikopter.’

Het ministerie van Defensie in Den Haag kan nog niets zeggen over de mogelijke vrijlating van het drietal. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er nog niet op in.

Evacuatie
De drie militairen zitten sinds eind februari vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden daar met een boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp twee evacués oppikken. Deze twee mochten het land wel verlaten.

Minister Hans Hillen van Defensie stelde maandag dat de drie Nederlanders in goede conditie verkeren en goed worden behandeld, nadat de Nederlandse ambassadeur in Libië de drie had bezocht en gesproken.

Sinds de mislukte evacuatie is de Nederlandse regering in overleg met Libië geweest. Over de aard van de gesprekken werd niets vrijgegeven, vanwege de veiligheid van de betrokken militairen.

Qatar
Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag met de premier en de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar gesproken over de drie gevangen Nederlandse militairen in Libië. Dat zei hij tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan het emiraat. ‘Qatar kent de regio erg goed en kan dus van nut zijn.’ Verder wilde Knapen niets kwijt over de gesprekken.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde het vandaag de ‘allereerste prioriteit’ de drie Nederlanders terug te krijgen.

(www.volkskrant.nl / 10.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *