Koning Marokko kondigt hervormingen aan

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft een ‘globale constitutionele hervorming’ aangekondigd gevolgd door een referendum. De koning deed de belofte woensdag tijdens een televisietoespraak.

Koning Mohammed VI wil dat de hervormingen het democratisch proces en het handhaven van de wet in het land verbeteren.  ‘We hebben besloten om aan een globale constitutionele hervorming te beginnen’, aldus de koning.

Mohammed VI kondigde de oprichting van een commissie aan voor de grondwetsherziening. Die werd in 1996 een laatste keer aangepast.

Onrust

De onrust in de Arabische wereld is voorlopig grotendeels aan Marokko voorbijgegaan. Wel vielen er vijf doden bij incidenten die verband leken te houden met demonstraties in het land op 20 februari. Het belangrijkste doelwit van de protesten toen was het parlement. Veel Marokkanen zijn van mening dat hun stem daar onvoldoende wordt gehoord.

Mohammed VI, een bondgenoot van Europa en de Verenigde Staten, wordt gezien als een hervormer, in tegenstelling tot zijn vader Hassan II, die het land met ijzeren vuist regeerde.

(www.nieuwsblad.be / 09.03.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.