Ben jij druk of zijn jouw kinderen druk?

Er is geen ouder die niet houdt van zijn kinderen en het beste voor ze wil. Sterker nog: er is geen ouder die niet wil dat zijn kinderen het beter hebben dan hijzelf. Je zou dus zeggen dat de opvoeding van onze kinderen de hoogste prioriteit geniet.

Islam en Opvoeding

De praktijk leert dat dit vandaag de dag jammer genoeg steeds minder het geval is. Een van de oorzaken is ongetwijfeld de onnodige drukte die we voor onszelf hebben gecreëerd. Was je voorheen thuis met niet veel anders bezig dan met je kinderen, is de situatie nu dat je met van alles en nog wat bezig bent behalve met je kinderen.

Wanneer ouders elkaar treffen, hoor je ze vaak klagen over hun kinderen en hoe druk ze wel niet zijn. Maar ligt het probleem bij de kinderen of bij onszelf?

In de meeste gevallen ligt het probleem bij niemand anders dan onszelf. Onze smartphone-verslaving zorgt ervoor dat we alles wat tussen ons en onze smartphone komt als irritant en druk ervaren. Al zijn het onze dierbare kinderen …

Band
Je zal je kinderen enkel kunnen opvoeden en positief beïnvloeden als je een sterke band met ze hebt. Zonder band is er simpelweg geen opvoeding mogelijk. En deze band komt niet uit de lucht vallen noch kun je deze kopen. Deze vereist een enorme inspanning die zich uit in tijd, aandacht en geduld.

Sommigen denken dat een goede opvoeding enkel inhoudt dat je jouw kinderen (islamitische) instructies geeft en ze continu vertelt wat ze wel of niet moeten doen. Als dit soort gesprekken de enige gesprekken zijn die je voert met je kinderen, dan mag je er verzekerd van zijn dat je geen band aan het opbouwen bent, maar juist een kloof aan het stichten bent tussen jou en je kinderen. Je wordt op een gegeven moment een zeurpiet voor ze die ze het liefst zo snel mogelijk weer zien vertrekken; het laatste wat je als opvoeder wil.

Een band opbouwen met je kinderen doe je door normale gesprekken met ze te voeren over van alles en nog wat, net zoals je dat doet met de andere relaties die je onderhoudt. En door naar ze te luisteren, interesse te tonen en door ze te motiveren. Dan ben je bezig met het opbouwen van een band. Dit vereist geduld, en juist die geduld ontbreekt door dat ene apparaatje met haar enorme aantrekkingskracht.

Voorbeeldfunctie
Vaak hoor je men zeggen: een belangrijk onderdeel van de opvoeding is dat je een voorbeeld bent voor je kinderen. Dat klopt. Maar wanneer ben je een voorbeeld voor je kinderen? Je bent pas een voorbeeld voor je kinderen wanneer ze onder de indruk van je zijn, dan pas zien ze je als voorbeeld. En dat zijn ze alleen wanneer je ze goed behandelt en hoogstaande manieren hebt. Oftewel: wanneer je een goede band met ze hebt. Zie je hoe alles valt en staat met een goede band?

Je kunt vroom en praktiserend zijn, maar als de omgang met je kinderen slecht is, is er geen sprake van een voorbeeldfunctie. Wil jij zijn zoals de persoon die jou slecht behandelt?

Kijk wat Allah zegt over de vroomste schepping op aarde, onze profeet vrede zij met hem:

Dankzij de barmhartigheid van Allah was jij zacht voor hen (i.e. voor de metgezellen). En als jij streng en hardvochtig was geweest, dan waren zij rondom jou uiteengegaan. [Koran 3:159]

Dus beste mensen; naast het feit dat de sfeer thuis islamitisch moet zijn, is de omgang met de kinderen van essentieel belang. 

Beste vader, beste moeder

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een band met jouw kinderen. Wanneer deze band tot stand is gekomen, dan verloopt de opvoeding soepel en is deze een genot i.p.v. dat deze als een last wordt ervaren.

Niet om pessimistisch te zijn, maar als je om je heen kijkt naar de jeugd van tegenwoordig dan word je niet echt vrolijk. En de cijfers liegen er ook niet om; ruim 1 op de 10 kinderen kreeg in 2018 jeugdzorg. Nogmaals, ligt het probleem bij de jeugd of bij de (jonge) ouders die ‘druk’ zijn met andere dingen?

Zijn deze prachtige kinderen waarmee Allah ons heeft voorzien het niet waard dat we de smartphone regelmatig even uitgooien om volledig met hen bezig te zijn? 

Dit geldt des te meer voor de vader die al zo weinig thuis is. Probeer het volgende is uit: je komt van werk en voordat je jouw woning betreedt, gooi je jouw smartphone uit. Al is het maar voor een uurtje. Kijk dan is hoe je van je kinderen geniet en hoe je bezig bent met jouw belangrijkste taak: het opbouwen van een band met je kinderen.

Moge Allah ons allen bijstaan in het opvoeden van onze kinderen 

(Kennisviamail / 07.09.2019) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *