Wanneer was jouw laatste traantje omwille van Allah?

Grappige foto’s en filmpjes. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Via de WhatsApp stromen ze dagelijks binnen en op social media worden we er ook mee overspoeld. De hele dag door lachen met je mond wijd open is de trend van deze tijd.

Maar is dit wel zo’n gezonde trend? En moet je daar als gelovige in meegaan? Heeft het overmatig bekijken van al die grappige dingen wel nut?

De realiteit is dat het niet alleen maar nutteloos is, het is ook nog eens schadelijk. Het houdt ons namelijk ver verwijderd van de belangrijkere serieuze momenten die de gelovige, eigenlijk dagelijks, met zichzelf hoort te hebben. 

Al dat amusement verhardt het hart en weerhoudt ons van dat ene kostbare traantje omwille van Allah. Dat onze harten zijn verhard is erg, en nog erger is het gegeven dat we dit niet doorhebben en hier niet bij stilstaan.

Want laten we eens eerlijk tegenover onszelf zijn. Wanneer was de laatste keer dat we zo’n kostbare traantje omwille van Allah hebben gelaten?

Wanneer was de laatste keer dat we al onze zondes voor ogen hadden en uit angst voor Allah en Zijn bestraffing een oprecht traantje lieten en dit traantje lieten opvolgen met een oprecht berouw.

Wanneer was de laatste keer dat wij zo goed bezig waren met de aanbidding en de gehoorzaamheid van Allah dat wij ons dicht tot Hem voelden en dat wij hierdoor een traantje lieten uit verlangen naar Zijn paradijs en de ontmoeting met de Almachtige.

Want een traantje voor Allah hoeft niet alleen uit angst voor Hem te zijn. Dit kan ook uit hevig verlangen naar Hem zijn.

Verdienste
Wist je dat dit ene traantje omwille van Allah een enorme verdienste heeft. De profeet vrede zij met hem zei:

Degene die heeft gehuild uit angst voor Allah zal het Vuur niet betreden [Tirmidhi]

En op de Dag des Oordeels zal Allah de schepping na de wederopstanding bijeenbrengen op een enorme uitgestrekte vlakte. En in afwachting van de afrekening zal de zon nabij worden gebracht. En als gevolg hiervan zullen de mensen hevig zweten.

Behalve een aantal groepen mensen. Zij zullen op die dag in een schaduw zijn! En tot deze groepen mensen behoren zij die in afzondering Allah gedenken en hun ogen hierdoor beginnen te tranen uit angst voor Allah of vanwege het hevige verlangen naar de ontmoeting met hun Heer.

Beste broeders en zusters

Dit is geen oproep om te stoppen met lachen. Dit is een oproep om meer op zoek te gaan naar de zaken die je hart verzachten en jou helpen bij het bereiken van dat ene traantje omwille van Allah. En daar is deze gezegende maand bij uitstek het beste moment voor.

Probeer het beste broeder of zuster. Zonder je af van de mensen, zonder je af van je telefoon en overpeins de Koran, luister naar vermanende lezingen en naar emotionele Koran-recitaties.

Hef jouw handen op naar je Schepper en gedenk je zondes en tekortkomingen en vraag Hem om vergiffenis. 

Door dat oprechte traantje en oprechte berouw zul jij je niet alleen beter voelen, maar ook een stuk lichter. Want de zondes, die worden als een zware last gedragen.

Moge Allah onze harten verzachten en ons oprechte tranen omwille van Hem schenken

(Kennisviamail.nl / 09.05.2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *