Zo benut je Ramadan optimaal!

Ramadan-Fasting-Wishes-Quotes-2018-480x400

Het is bijna zover! Morgen, dinsdag 15 mei, komt overeen met de 29e van de islamitische maand Sha’baan. Dit houdt in dat afhankelijk van het wel of niet aanschouwen van de maan van Ramadan, woensdag of donderdag de eerste dag van de maand Ramadan zal zijn. 

Het was de gewoonte van onze nobele profeet – vrede zij met hem – om zijn metgezellen te verheugen op de komst van deze gezegende maand en zei tegen hen:

“Als Ramadan aanbreekt, worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en de duivels geketend.” [Bukhari]

Het verrichten van goede daden en het laten van slechte daden is hierdoor gemakkelijker.

De gelovige verheugt zich op de komst van deze gezegende maand en is blij, zoals Allah zegt:

Zeg (O Mohammed): “Met de gunst van Allah en Zijn barmhartigheid zouden zij blij moeten zijn, het is beter dan wat zij verzamelen (aan wereldse zaken).” [10:85]

De gelovige is blij dat hij zich eindelijk kan onttrekken aan de dagelijkse sleur die hem het hele jaar in de greep heeft en eindelijk wat meer tijd kan maken voor de aanbidding en bewustwording. We zijn er allemaal hard aan toe!

Alhoewel we allemaal uitkijken naar deze gezegende maand, moeten er toch wat voorbereidingen worden getroffen om daadwerkelijk te profiteren van de Ramadan.

En wanneer we het hebben over voorbereiden op de maand Ramadan, hebben we het niet over lichamelijke voorbereiding. Want geloof mij beste broeders en zusters, lichamelijk zal alles goed komen. Het is de eerste paar dagen even wennen en vervolgens zul je weinig moeite ervaren met het vasten.

Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je zal uithongeren met de Ramadan en als een gek gaan inslaan. De winkels zijn gewoon open gedurende de maand Ramadan.

We willen het meer hebben over een mentale voorbereiding. Een voorbereiding waarbij de gelovige even stilstaat en tijd neemt voor bewustwording en zelfreflectie.

Over de gelovige die kijkt naar zijn levensloop en of het onderhand geen tijd is om een koerswijziging in te stellen. Zichzelf afvragende: waarom worden velen om mij heen zich alsmaar bewuster van het geloof terwijl ik alleen maar meer afstand lijk te nemen?

Niets is zo schadelijk voor de gelovige als achteloos en onnadenkend door het leven gaan, beïnvloed door de overgrote meerderheid in onze omgeving die weinig onderscheid maakt tussen hetgeen Allah tevreden stelt en hetgeen Allah alles behalve tevreden stelt.

Wanneer je merkt dat je jezelf alsmaar verwijt voor je tekortkomingen naar Allah toe, dan ben je begunstigd met een goede ziel. Een ziel waarbij Allah heeft gezworen in de Koran. Allah zegt:

En Ik (Allah) zweer bij de (zichzelf) verwijtende ziel. [75:2]

Allah zweert bij een soort ziel die niet achteloos door het leven gaat, maar momenten neemt om zichzelf af te rekenen. Om haar tekortkomingen in te zien en te werken aan verbetering. En er is geen beter moment daarvoor dan deze dagen in de aanloop naar Ramadan.

Verandering
Deze gezegende maand moet in het teken staan van verandering, verandering naar het betere. Verbetering van jouw band met Allah, verbetering van jouw band met ouders gezin en familie, verbetering van jouw band met jouw mede-gelovigen.

Verandering door het behoeden van jouw tong van al het slechte. Behoeden van jouw zicht en gehoor van al het verbodene.

Laat niet de enige verandering in deze gezegende maand zijn dat je honger en dorst ervaart, want dan wordt werkelijk gevreesd dat dat het enige is wat je hebt bereikt. Zoals onze nobele profeet vrede zij met hem zei:

“Wellicht dat de vastende slechts honger en dorst aan zijn vasten overhoudt.” [Nasaa’i]

Om ook werkelijk verandering tot stand te brengen, moeten we vóór aanvang van Ramadan al een duidelijk plan uiteen hebben gezet.

Door ten eerste afstand te nemen van al datgene wat ons weerhoudt van het goede, zoals slecht gezelschap.

Daarna sommen we onze goede voornemens op, met bovenaan het verrichten van de gebeden op haar voorgeschreven tijden. Voorbeelden van andere goede voornemens zijn het verrichten van vrijwillige gebeden, zoals het Taraweeh-gebed, lezen van de Koran, veelvuldig gedenken van Allah en zorgen dat je in goed gezelschap verkeert.

Wie op deze manier te werk gaat, zal insha Allah genieten van een prachtige maand.

(Source: Kennisviamail / 14.05.2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *