De grote afwezige

Balfour Declaration wiki

Op de wereld zijn zo’n 195 landen en 137 landen hebben de staat Palestina erkent, met uitzondering van de welbekende westerse landen, en dus ook Nederland. Honderd jaar geleden, 2 november 2017, schreef James Balfour, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, een brief aan Lord Rothschild over een Joods eigen tehuis; later bekend geworden als de Balfour-verklaring.

De Nederlandse vertaling van de Balfour-verklaring is:  “Zijne Majesteits Regering staat welwillend tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk, en zal haar beste krachten aanwenden de verwezenlijking van dit doel te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-Joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, of de rechten en de politieke status die Joden genieten in enig ander land.”  (Wikipedia-tekst).

Pro-Palestina is uit den boze
Als je tegenwoordig iets schrijft over Palestina, dan word je heel vaak, te vaak zelfs, geweigerd op de verschillende sites waar men blogs, columns of artikelen kan plaatsen. Zo ben ik zelf al op meerdere sites geweigerd en ik ben van mening dat 1. ik maar alles op een eigen site moet plaatsen 2. de Nederlandse sites en media geen andere mening willen plaatsen en bang zijn voor een pro-Palestijnse mening en 3. de Nederlandse regering in zijn geheel te laf is om op te komen voor de Palestijnen.

Laat het duidelijk zijn: er heeft zekers wat gestaan in een enkel ‘blad’ en op een mediasite over deze dag 100 jaar na de Balfour-verklaring en natuurlijk schreef men over het eigen Joodse huis (zie bijvoorbeeld het Nederlands Dagblad van 2 november of de Volkskrant) maar een pro-Palestijns statement wed nergens afgegeven, niet 1 woord over het lijden van de Palestijnen. Niet 1 woord over het stelen van Palestijns land, niet eens een woord over de verschillende moorden op Palestijnen of uitmoorden van hele dorpen, het doodschieten van de jeugd zodat in de toekomst geen demonstraties gehouden kunnen worden. Nee, Nederland is muisstil als het gaat over de Palestijnen.

En ga je dan als vechter voor het lot van het Palestijnse volk een opinie, blog of artikel ergens plaatsen, dan krijg je steevast het antwoord: ‘we moeten kiezen tussen alles wat we binnen krijgen’, ‘die persoon x die je noemt, daar heb ik mijn twijfels bij’ en ‘je schrijft wel heel erg vaak over politiek’. En deze opmerkingen hebben meestal het resultaat dat steevast je opinie geweigerd wordt of – als je het al geplaatst had – dat het verwijderd wordt.

Nu gaat het niet om mij, ik ben niet belangrijk, maar het gaat om de strijd van de Palestijnen.

Hamas verklaring
Hamas heeft haar mening gegeven over de zogenaamde 100e verjaardag van de Balfour-verklaring. In een verklaring gaf de Hamas Movement aan dat de Balfour-verklaring “de misdaad van de eeuw” is geweest en dat Groot-Brittannië haar excuses moet aanbieden en het lijden van de Palestijnen van die honderd jaar moet compenseren. Tevens is Hamas van mening dat het kabinet in Londen de Palestijnse vluchtelingen moet helpen terug te keren naar hun vaderland. Groot-Brittannië en pro-zionistische Britse functionarissen hebben de weg vrij gemaakt voor de oprichting van een “nationaal thuisland voor Joden” in Palestina, waarbij de rechten van de Palestijnse bevolking compleet werden genegeerd. De Balfour-verklaring, zo voegde Hamas eraan toe, heeft de deur geopend voor regionale oorlogen, conflicten, lijden en bloedvergieten.

Palestijnse rechten
En dit is een van de belangrijkste items uit de implementatie door Joden van de Balfour-verklaring: de Palestijnse rechten werden en worden nog steeds genegeerd. Er is geen Nederlandse politicus of site of krant die openlijk opkomt voor de rechten van de Palestijnen en / of de Palestijnse staat erkent. En kom dan niet met de goedkope smoes van de Nederlandse regering dat het pas zal gelden als de vrede is getekend tussen de Palestijnen en het Joodse regime in Tel Aviv. Laat me toch niet lachen – beter gezegd: laat me niet janken – om de uitspraken van de Nederlandse politiek. Men is in Den Haag te laf om het voortouw te nemen om een volk wat al 100 jaar onderdrukt wordt, te helpen. Neen de Nederlandse politiek bestaat uit niet meer dan de drie bekende aapjes: blind, doof en zwijgen of misschien nog beter: “de Nederlandse politiek nam een glas, deed een plas en liet alles zoals het was.” En met deze groep aan politici zal het zeker niet beter worden voor de Palestijnen. Uitgezonderd zijn het handvol activisten die in Nederland opkomen voor de rechten voor de Palestijnen.

Neen, echt, Nederland is de grote afwezige als we praten over de rechten van de Palestijnen. Nederland trekt zich er niets van aan als weer een Palestijnse jongere door de bezettingsmacht in koele bloede wordt vermoord of als collega politici worden opgepakt en zonder enige vorm van proces worden vastgehouden. Of als de vrije pers – die de gebeurtenissen van het lijden van de Palestijnen wil vastleggen – wordt gemuilkorfd en voor zoveel maanden in de verschillende gevangenissen op non-actief wordt gesteld.

Neen, dit alles is van geen enig belang voor het kabinet Rutte III of voor de meeste politici in de Tweede en Eerste Kamer, enige uitzonderingen daargelaten. Neen, de Nederlandse politiek houdt zich alleen bezig met moslims die ‘Nederland dreigen over te nemen’ of de Turkse president Erdogan die een eigen beleid heeft wat weer niet past bij het zogenaamde vrije westen.

Een politicus heeft het toch zo moeilijk dezer dagen, waar moet hij zijn interesse of zijn voorkeur naar laten uitgaan, er zijn zoveel onderwerpen, dus vergeten we de Palestijnen maar, al zoveel jaren en de toekomst zal dit niet veranderen. Verschrikkelijke ellende ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *