Nederland heeft geen oog of oor voor de Palestijnen

In de rustige tijd van het reces voor de Tweede Kamer gaan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU gewoon door (als ze er zijn) met het formeren van een mogelijk kabinet, waarbij enkele portefeuillehouders van elke partij bereikbaar moeten blijven om eventuele moeilijke knopen door te kunnen hakken.

Bij de verkiezingen van 15 maart jl is voor deze vier partijen het volgende uit de bus gekomen: VVD 33, CDA 19, D66 19 en CU 5 zetels, wat dus in de Tweede Kamer een meerderheid van 1 zetel zal opleveren. Maar ik ben zeer benieuwd naar deze vier partijen als er een kabinet mee te vormen valt en het mogelijke standpunt over de situatie van Palestina en haar bezetter, met andere woorden wat gaat het nieuwe kabinet als standpunt innemen richting de Palestijnen. Hierbij wordt dan geheel Palestina bedoeld: de bezette West Bank, bezet Jeruzalem, de belegerde Gazastrook en in feite ook het 1948 bezet gebied. Hiervoor is gekeken naar de site van The Rights Forum en wat deze site verzameld heeft aan de gegevens vanuit de verschillende partijprogramma’s.

Checkpoints West Bank

VVD
De VVD staat er om bekend om pro-Israël te zijn en een innige band met de Israël-lobby te hebben. Normaal gesproken is de VVD in woorden voor een twee-staten-oplossing, maar in feite is de VVD tegen de erkenning van de staat Palestina. Daarnaast is deze partij voor bevordering van economische projecten die de bezetting versterken en zijn dan ook niet openlijk tegen de uitbreiding van de illegale nederzettingen.

CDA
Een tijd lang heeft het CDA Israël onvoorwaardelijk gesteund en heeft in het verleden het initiatief genomen – overigens met de VVD – voor een Nederland-Israël Samenwerkingsverband; een verband dat moest werken aan de bilaterale samenwerking met Israël en haar internationale positie moest versterken.
Met de komst van Sybrand Buma en de buitenlandwoordvoerders Omtzigt en Knops wordt er wat meer kritiek gespuid op het nederzettingenbeleid, echter de druk werd niet echt op Israël opgevoerd.

ChristenUnie
Deze partij is onderdeel van de pro-Israël-vleugel van de Tweede Kamer, waarbij ze Israël blijft steunen en tevens voor de bezetting van Palestina is. In haar beleid laat de partij merken dat Israël boven het internationaal recht staat. Tenslotte is het opgevallen dat de CU vecht voor de christenen in het Midden-Oosten, behalve voor de Palestijnse christenen en tevens voor de kinderen wiens rechten worden geschonden, behalve voor de Palestijnse kinderen die het slachtoffer zijn van Israëlisch geweld.

D66
D66 is een van de partijen in de Tweede Kamer die de status quo van bezetting en geweld willen doorbreken. Volgens de partij moet de internationale gemeenschap een levensvatbare twee-staten-oplossing en naleving van het internationaal recht actief bevorderen. Belangrijk verder is nog te noemen dat buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma diplomaat was bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah (Palestina).

Tot zover de gegevens van de vier partijen die nu in gympen, blouse en spijkerbroek een kabinet trachten te vormen in het Johan de Witthuis. Mijn angst is dat met een nieuw kabinet bestaande uit de vier partijen hierboven genoemd, de Palestijnen er geen ene moer mee zullen opschieten. Als een keer het CDA voor de Palestijnse staat zou kiezen, is het binnen de vier partijen gelijkspel en dus zou een voorstel in de Tweede Kamer waarschijnlijk geen meerderheid vinden, waarbij het CDA mogelijk tegen zal stemmen. Echter het voorstel zal zeker nooit vanuit het kabinet worden voorgelegd en dus zou het een initiatiefwetsvoorstel vanuit de Tweede Kamer moeten worden. Maar zelfs dat zal niet makkelijk worden: 63 zetels in de Tweede Kamer zijn voor de bezetting en 64 tegen de bezetting, echter hierbij zijn de 19 zetels van het CDA en de 4 van 50Plus nog niet meegeteld. Gezien de historie van het CDA zal deze partij de kant kiezen tegen erkenning van de staat Palestina; in 2016 werd het voorstel verworpen.  Zover de berichten vanuit de besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet.

Maar is het terecht dat de Nederlandse politiek kiest voor de bezettende macht? Kent men alles wat er gebeurt in Palestina? Is het bekend bij de heren en dames politici in de Tweede Kamer, dat het hoofd van de Union of Palestinian Women’s Committees, Khitam al-Saafin door de Ofer rechtbank is veroordeeld zonder beschuldiging of proces;  dat het parlementslid Khalida Jarrar ook opgepakt is;  dat een jongen zwaar gewond is geraakt op zijn eigen balkon toen de bezettende macht in het rond ging schieten; dat een 18 maanden oude baby is overleden nadat het twee maanden geleden beschoten werd met traangas; dat weer een Palestijn is doodgeschoten onder het mom dat hij een aanslag uitgevoerd had; dat de bezetters zonder opgaaf van redenen huizen binnenvallen, Palestijnen oppakken en eigendommen in beslag nemen; dat ministers van het regime in Tel Aviv openlijk zeggen dat 100.000 Palestijnen uit Jeruzalem moeten verdreven worden voor de uitbreiding van illegale nederzettingen; dat Gaza minder elektriciteit ontvangt en dat het internet en telefonie netwerk wordt verminderd; dat Silwan minder water ontvangt omdat de illegale kolonisten voorzien moeten worden; dat de Ariel Universiteit uitgebreid wordt op Palestijns land; dat Abu Nijma werd ontvoerd nadat hij eerst een aantal keren was beschoten; dat 80.000 families in Gaza worden gekort op hun sociale uitkeringen; dat kinderen zomaar opgepakt worden; dat Palestijnen in Gaza met kanker sterven omdat er geen medicijnen of materialen meer zijn; dat Aws Salameh (17) en Saad Salah (20) vandaag zijn vermoord door het bezettende leger; dat Khitam al-Safin bij controle al haar kleding moest uitdoen en daarbij bedreigd werd dat de foto’s op social media geplaatst zouden worden; dat Palestijnse huizen zonder opgaaf van redenen worden vernietigd; dat wegblokkades her en der worden opgericht om Palestijnen te controleren, te ondervragen en op te pakken?

Ik denk het niet, de Nederlandse politiek is totaal niet geïnteresseerd in wat er in Palestina en met de Palestijnen gebeurd; sterker nog de Nederlandse politici zullen geen poot uitsteken om het lijden van de Palestijnen te verminderen. Het enige waarvoor het kabinet en haar ministers met in hun kielzog de Tweede Kamer, voor wakker worden is als het regime in Tel Aviv iets vernietigd heeft waar Nederland in al haar grootheid geld heeft gestoken, geld van de burgers. Geld van de burgers die nu roepen om in actie te komen, geld ook van mij. En ik verwacht dat het demissionaire kabinet nog wat doet en met onmiddellijke ingang alle samenwerking met Tel Aviv stopt. De bezettende macht – het regime in Tel Aviv – heeft maar een beleid en dat is de Palestijnen te verdrijven van haar land. Niets meer en niets minder en als het Nederlandse kabinet nu niets doet, is het geen knip voor de neus waard. En ik ben bang dat het nieuwe kabinet geen steek beter zal zijn. De Palestijnen hebben het moeilijk en zullen – als het aan Nederland ligt – de komende tijd moeilijk blijven houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *