Broedermoord en de grote Shaytaan

Laatst konden we weer horen dat de buurlanden van Qatar, zoals Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, later gevolgd door andere landen, het land Qatar in de ban hadden gedaan, omdat dit land zogenaamd terroristische organisaties als Hezbollah en Hamas en tevens Iran zou steunen. Wat een boter op het hoofd van deze landen. Maar waar zit nu het probleem?

Het probleem zit dieper en zeker niet bij Qatar of laten we het zo zeggen: niet bij Qatar alleen. Neen, het probleem zit in de regio aan de ene kant en in de wereld aan de andere kant.
De regio is verdeeld in groepen, moslims die de ene stroming aanhangen en moslims die weer een andere richting volgen. Zo heb je Shias, Sunnis, Wahhabis, Alawieten, maar er zijn nog veel meer subgroeperingen te onderscheiden. En deze groeperingen / stromingen hebben allemaal een deel van de aarde geërfd; meestal tot ongenoegen van een andere groepering. En dit houdt in dat er wrijvingen zijn ontstaan tussen bijvoorbeeld Saoedi-Arabië (wat een streng regime van Sunni-Islam aanhangt) en Iran (wat dan weer Shia-Islam volgt).

Internationaal terrorisme
En hier zit dus het probleem, wat deze week keihard naar buiten kwam. Het gaat in feite niet alleen om de zogenaamde terroristische organisaties als Moslim Broederschap en Hamas – waar sprake van zou zijn in een persbericht – maar het ‘spel wordt gespeeld’ om de verschillen in de Islam, waarbij de beschuldigingen over terrorisme heen en weer vliegen.
Zo is Saoedi-Arabië van mening dat Qatar het internationaal terrorisme steunt (zie inleiding), maar de Saoedi’s zijn ook niet vies geweest om bepaalde groeperingen te ‘steunen’, die later door het westen als terroristen werden bestempeld, bijvoorbeeld Bin-Laden en de zogenaamde aanvallers van 09/11. Daarnaast is het land het straatarme land Yemen binnengevallen en heeft daar nogal wat bombardementen uitgevoerd waarbij heel wat onschuldige burgers zijn vermoord. En dan vraag ik me nog steeds af hoe de connecties zijn naar een groepering als Islamitische Staat.

Qatar zou Hamas en Hezbollah en mogelijk de Moslim Broederschap steunen, maar laat het duidelijk zijn dat Hamas en de Moslim Broederschap democratisch gekozen partijen zijn, gekozen bij verkiezingen door het volk. Dus voordat de Saoedi’s Qatar beschuldigen, is het verstandig om eerst eens in de bekende spiegel te kijken en te denken aan de splinter en de balk in een oog.

Afbeeldingsresultaat voor westerse inval arabische landen

Shaytaan
Maar er is nog iets meer aan de hand. Opvallend is de draai van de drie landen geweest, nadat de doldrieste Donald Trump een bezoek had gebracht aan Saoedi-Arabië en daar een grote wapenhandel contract had afgesloten. Ik neem aan dat dat er wat eisen bij het contract zijn gesteld, zo in de geest van ‘de strijd tegen internationaal terrorisme’, aangedragen door de VS.

Daarna is er nog wat opvallends gebeurt, nl de samenwerking tussen Saoedi-Arabië en het regime in Tel Aviv, waarvan erg weinig in de midstream media is te lezen. Vooral dit laatste is een slecht gegeven gezien vanuit Arabisch standpunt: het regime in Tel Aviv is in feite altijd de vijand geweest en nog steeds voor een aantal landen. En dat gevoel bestaat al sinds de tijd na de Tweede Wereldoorlog, sinds 1948, toen de westerse wereld een kapitale blunder beging en het regime in Tel Aviv de kans gaf om zich in Palestina te vestigen, een land waar al een groot volk woonde.

Voor vele inwoners van verschillende Arabische landen zal dit het gevoel geven dat de landen de As van het Kwaad zijn, de grote Shaytaan: VS – regime in Tel Aviv – Saoedi-Arabië. En dan vindt men het vreemd dat er jongeren opstaan die van mening zijn dat er opgetreden moet worden tegen deze Shaytaan. De hang naar ‘optreden tegen de Shaytaan’ wordt in de westerse wereld compleet niet gesnapt, maar is het vreemd als er in de Arabische landen complete wijken werkloos zijn (laatst een documentaire over de wijk Al Kram in Tunis, waarbij 30% van de jongeren geen baan hebben) en er een ronselaar met een zak geld binnenkomt, dat er jongeren zijn die kiezen voor geld en eventueel de dood, liever dan de armoede in hun woonwijk? Een aantal van deze jongeren hebben nog geprobeerd om de oversteek te maken naar Europa, maar werden hier niet geaccepteerd, afgewezen en werden teruggestuurd. Weet u hoe laag het is, hoe onbeschoft het is, hoe vernederend het is om afgewezen te worden? Terug in het land van herkomst staat dan een man met een buidel geld te zwaaien.

En tenslotte zit er nog wat achter. Vele westerse landen hebben personen en organisaties in Arabische landen gesteund en gerekruteerd voor hun eigen vuile operaties – meestal werden het rebellengroepen genoemd – om staatshoofden af te zetten, zie bijvoorbeeld MI5 in Libië of CIA in Afghanistan, Irak, Syrië – en deze organisaties en personen zijn de laatste jaren, maanden afgedankt en hebben het ook het gevoel gekregen, vernederd te zijn.

Deze personen en groeperingen zijn kwetsbaar geworden voor ronselaars om te gaan vechten ‘in den vreemde’ en tevens te vechten tegen de grote Shaytaan, de zogenaamde As van het Kwaad. Maar het westen gaat verder en zeker de landen van de As gaan door met een doldrieste politiek tegen de volken van bepaalde Arabische landen en noemen democratisch gekozen partijen, als Hamas en Moslim Broederschap, terroristische organisaties, maar ondertussen steunen deze westerse landen zelf militairen die een coup plegen of regimes die al 50 jaar een volk aan alle kant onderdrukken, bezet houden en stap voor stap uitmoorden.

Het kan verkeren in onze moderne wereld. Maar de standpunten van het Arabische volk is voor het westen van geen enkel belang, behalve als ze zich aansluiten bij de As van het Kwaad.
Overigens is het opgevallen dat IS nog geen aanval heeft uitgevoerd op landen van de As van het Kwaad?

Afbeeldingsresultaat voor vs aanval syrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *