Debatmiddag over Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen

De stichting Stop de Bezetting zal in samenwerking met de Palestine Prisoners Club op dinsdag 4 maart een debatmiddag organiseren in Amsterdam, plaats : HTIB gebouw, Eerste Weteringplantsoen 2C, 1017 SJ Amsterdam. De lezing is van 14.00 – 17.00 uur, zaal is open om 13.00 uur.

Het thema van de debatmiddag / lezing zal gaan over de Palestijnse gevangenen in de Israëlische gevangenissen en de onmenselijke omstandigheden waarin deze Palestijnen zich verkeren. In de lezing zal ook stil worden gestaan bij deze groep van gevangenen, maar tevens de jongeren onder de gevangenen, speciaal  die van onder 16 jaar.

De laatste tien jaar zijn ongeveer 7000 Palestijnse kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar aangehouden, ondervraagd, vervolgd of opgesloten middels het Israëlische rechtssysteem, wat vaak inhoudt zonder enige vorm van rechtsspraak. Volgens berichten zou de jongste gevangene vijf jaar zijn geweest, die in juli 2013 werd gearresteerd door een groep zwaar bewapende soldaten. Hij werd twee uur vastgehouden en zijn vader – die tussenbeide wilde komen – vastgebonden en geblinddoekt. Reden: een kolonist had beweerd dat het jongetje een steen naar hem had gegooid.

Tijdens de lezing zal ingegaan worden op vragen als:

  • Wat kunnen we als Nederland cq. Europa doen?
  • Welke organisaties willen en kunnen deze problematiek onder de aandacht van de politiek, media en het grotere publiek brengen?
  • Wat kunnen we op politiek en humanitair niveau doen?

Tevens zullen de sprekers ingaan op de situatie in het vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië, waar veel Palestijnse vluchtelingen zich bevinden.

Van twee tot en vijf maart zal een delegatie van de Palestine Prisoners Club in Nederland aanwezig zijn. Tevens zal de Palestijnse minister voor Gevangenen Zaken, Issa  Qaraque,  tijdens deze middag acte de préséance geven . Volgens de Israëlische krant Haaretz is er op 20 mei 2013 een bevel tot arrestatie uitgevaardigd tegen de minister. Hij is dus heel goed op de hoogte van de gevoelens van de Palestijnse gevangenen. Er is door de Palestine Prisoners Club geen informatie openbaar gemaakt over het bevel van arrestatie.

De minister zal op 5 maart door de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken ontvangen worden in de Tweede Kamer. Dit is een besloten bijeenkomst in de Klompezaal van 10.30 – 11.30 uur.

Woensdag  5 maart zal een benefietavond worden georganiseerd waarbij de opbrengst voor de Palestine Prisoners Club zal zijn. De avond wordt gehouden in SYRIANA Partycentrum : de Arabische lounge 1e verdieping (Tijd: 20:00 tot 23:00 uur – Akersluis 8 -1066 EZ AMSTERDAM). Op de avond zal aandacht worden gevraagd voor de Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.

De entree bedraagt 5 euro p.p., het bedrag komt ten goede van de PPS.

Op de avond is er Palestijnse live muziek, zijn er hapjes en drankjes en de mogelijkheid van het roken van een traditionele nargileh (narghile), shisha (Waterpijp) aanwezig (tegen betaling).

Voor de debatmiddag / lezing en de benefietavond is het handig om vooraf te melden met hoeveel mensen deze middag cq. avond  bezocht gaat worden. Aanmelden kan via het mailadres sonjavandenende@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *