Ramadan moebarak

By Marianna Laarif

Haal jij alles uit de Ramadan?
Stel je eens voor dat een bank haar kluizen opent gedurende dertig dagen lang. De kluizen zijn geopend voor iedereen en dat niet alleen, iedereen mag meenemen wat hij of zij mee wilt nemen. Jij dus ook. De kluizen bevatten geld, goud, zilver, juwelen en andere schatten van de wereld, in hoeveelheden die je nog nooit bij elkaar hebt gezien.
Drie soorten mensen komen op deze opening af:
De eerste soort bestaat uit mensen die onder de indruk zijn. Ze vinden het bijzonder om te zien, maar lopen naar buiten zonder iets mee te nemen. Het is alsof ze het niet nodig hebben of er niet naar verlangen.
De tweede soort mensen gaan de bank binnen. Ze kijken en vullen hun zakken en zijn daarna voldaan. Ze hebben wat genomen en gaan weg, tevreden, niet verlangend naar meer.
De derde soort mensen rennen de bank binnen met tassen en beginnen ze vol te stoppen met alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Maar zelfs al hebben ze tassen vol rijkdom, ze zijn niet voldaan. Ze verlangen naar meer.
Tot welke mensen zou jij behoren?
Dit verhaal over de bank kan als voorbeeld genomen worden voor de relatie tussen de mensen de prachtige maand Ramadan. Wanneer we de bank veranderen in de maand Ramadan. Een maand vol gigantische beloningen die haar deuren opent. Er valt te pakken wat je maar wilt. De Genade van Allah is volop verkrijgbaar, evenals Zijn Vergeving. Het is de maand om een betere moslim te worden, de maand van dankbaarheid, we vermeerderen onze gebeden en smeekbeden, we lezen Koran en geven liefdadigheid. Hetis de maand om miljonair te worden van beloningen. Taqwa vermeerdert, onze imaan wordt sterker en nog vele voordelen zijn er verbonden aan deze gezegende maand.
Er zijn mensen die deze maand als iets bijzonders zien. Maar zij halen geen voordeel uit de maand. Ze beschouwen de maand Ramadan als een cultureel deel van hun leven. En ze verlaten de maand Ramadan zonder er iets uit te halen. Ze lijken er geen behoefte aan te hebben.
Er zijn ook mensen die de Ramadan binnengaan en moeite doen om de maand te benutten, maar ze benutten het niet volledig. Ze zijn voldaan met het kleine voordeel wat ze uit deze maand hebben gehaald en verlaten de maand zonder er meer uit te halen.
En er zijn mensen die de komst van de maand Ramadan voorbereiden om de gigantische beloning te kunnen verkrijgen. Ze doen veel moeite om het volledige voordeel uit deze maand te halen en ze pallen de kans om de Tevredenheid van Allah te zoeken met beide handen aan.
Tot welke groep zou jij willen behoren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *