Israël start bouw nieuwe stad Jordaanoever

De regering van Israël heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van 523 woningen in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. De huizen moeten het begin worden van een nieuwe stad in het bezette Palestijnse gebied.

De regering van Israël heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van 523 woningen in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. De huizen moeten het begin worden van een nieuwe stad in het bezette Palestijnse gebied.

Voorzitter David Perelvan van de regionale raad van Gush Etzion maakte het besluit van de regering donderdag bekend. Hij zei dat de raad al in 2000 bij de regering een plan heeft ingediend voor de bouw van een stad met zeker 6000 woningen. Tot nu toe was voor de aanleg van de stad geen toestemming gegeven. Tot Gush Etzion behoren nu meer dan 20 Israëlische nederzettingen ten zuiden van Jeruzalem en Bethlehem.

Volgens Hagit Ofran van de organisatie Vrede Nu, die het nederzettingenbeleid van de Israëlische regering afwijst, staan er nu op de plaats waar de huizen moeten komen, ongeveer tien caravans. Als het gehele plan wordt uitgevoerd, zou de nieuwe stad 25.000 inwoners kunnen gaan tellen, waarmee zij zou behoren tot de grotere nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet weten ‘uitermate bezorgd’ te zijn over de aangekondigde uitbreiding van de nederzettingen. Het vormt een ernstige bedreiging voor het vredesproces. Uitbreiding van de nederzettingen ‘ondergraaft de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing’, aldus de bewindsman.

(www.trouw.nl /20.12.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *