‘Ouderen moeten langdurige zorg zelf betalen’

Mensen die langdurig zorg nodig hebben, zouden de kosten voor huisvesting, welzijn en voedsel zelf moeten betalen. Ook als ze in een instelling wonen.

Dat staat in een voorlopig advies van een commissie van de Sociaal-Economische Raad (SER). De AWBZ, een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico’s en langdurige zorg, moet zich beperken tot de kosten van de zorg zelf.

Versneld advies door formatie

In verband met de kabinetsformatie wordt het advies versneld uitgebracht. De commissie doet ook andere voorstellen om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te houden.

Grens tussen lichte en zware zorg

Zo moet er in de ouderenzorg een onderscheid komen tussen lichte en zware zorg. Mensen zouden lichte vormen van persoonlijke verzorging en begeleiding zelf moeten betalen. Zwaardere vormen blijven collectief gefinancierd. De overheid moet de grens tussen lichte en zware zorg bepalen, aldus de SER-commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Ook moeten patiënten zich bewuster worden van de zorgkosten. De maatregelen moeten voorkomen dat mensen een onnodig beroep op de zorg doen.

(www.rtl.nl / 23.09.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *