Alaaf, nu tijd voor bezinning

Los van het ongeval van Prins Friso, het opstappen van Job Cohen en het losbarsten van het carnavalsgeweld, zijn er de laatste week nog drie zaken opgevallen, nl. de commotie over de komst van Haitham al-Haddad, het complete gemis aan nieuws in de Nederlandse media over de hongerstaker Khadar Adnan en een klein berichtje over een gebedsruimte in de HvA.

Een verzetsstrijder  in Palestina die door Israël gevangen is genomen, is al 64 dagen in hongerstaking. Deze man heeft een naam, nl. Khadar Adnan, is getrouwd en heeft een dochter; echter aangezien hij een Palestijn is en geen Israëli, is hij niet van belang voor de Nederlandse regering en dus ook niet voor de Nederlandse media. Geen woord, geen letter is er ‘gespendeerd’ aan deze Palestijnse verzetsstrijder. Als ‘Den Haag’ de naam al kent, zal Mr. Adnan ‘ingeschreven staan’ als terrorist:  hij is moslim, heeft een (lange) baard en vecht voor de vrijheid van zijn land.

Een andere moslim is Haitham al-Haddad, die uitgenodigd was door een islamitische studentenvereniging  van een universiteit om in discussie te gaan met studenten van die universiteit. Door toedoen van de moraalridders uit de Tweede Kamer werd hier een stokje voor gestoken daar Mr. Al-Haddad een haatimam zou zijn. Ondertussen was voor het gemak het haatzaaien van een politicus uit die zelfde Tweede Kamer maar vergeten, tenslotte was zijn rechtszaak achter het behang geplakt. Gelukkig voor de vrijheid van mening was er nog iemand zo snugger / zo wakker om Mr. Al-Haddad toch uit te nodigen voor discussie. De discussie is verlopen zoals te verwachten was, men liet elkaar niet uitpraten, schreeuwden door elkaar en de positieve uitleg van de Islam werd wederom door niemand opgepakt. Men hoeft niet eens te zijn met de meningen van andere personen, dus ook niet met de mening van Mr. Al-Haddad, maar men zou best eens wel eens respect kunnen hebben voor mensen die proberen wat uit te leggen. Men kan Mr. Al-Haddad betichten van haatzaaien, maar dan zijn er ook politici in Nederland die zich voor hetzelfde moeten schamen.

Tenslotte, het kleine artikeltje over moslims die willen bidden in de Hogeschool van Amsterdam; dit moet tegenwoordig gebeuren in een trappenhuis, tussen het vuil, kauwgom en mensen die er door moeten. Het College van Bestuur van de Hogeschool wil haar neutraliteit in religie behouden en terecht, anders zou het een islamitische hogeschool zijn (geworden) en dat kan tegenwoordig niet. Echter de oplossing had ook anders kunnen zijn, een stiltecentrum voor ALLE religies, mede gezien de leegstaande gebouwen cq. lokalen binnen de Hogeschool.

Na de carnaval in Den Haag breekt nu de tijd aan van vasten, van bezinning. Misschien kan er in deze tijd bezinning zijn over het feit dat er verzetsstrijders zijn in Palestina (zoals ze ook in Nederland zijn geweest), dat de vrijheid van meningsuiting bestaat in Nederland en dat dit ook geldt voor mensen met een andere mening en dat religies ook samen kunnen gaan in onze maatschappij, zelfs in een hogeschool en dat het schenken van een stilteruimte voor alle religies, misschien wel de ultieme vorm van neutraliteit in religie voor de Hogeschool kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *