Geweld in Syrië gaat door aan vooravond stemming VN

damascus15feb

Syrische soldaten op patrouille in hoofdstad Damascus vandaag.

Bij aanvallen van het regeringsleger op verschillende Syrische steden zijn vandaag volgens activisten weer tientallen doden gevallen. De berichten over het aanhoudende geweld komen aan de vooravond van een stemming in de Algemene Vergadering over de crisis in Syrië.

Voor de twaalfde dag op rij werd Homs, de derde stad van het land, volgens Syrische oppositieactivisten door het regeringsleger bestookt. De meeste doden zouden vandaag echter zijn gevallen in de noordelijke provincie Idlib. Ook vanuit de centrale stad Hama en hoofdstad Damascus maakten activisten vandaag melding van aanvallen van het leger. In Damascus zouden nog nooit zoveel militairen in het centrum van de stad hebben gepatrouilleerd. Volgens de oppositie schoot het Syrische leger vandaag in het hele land weer zeker 54 mensen dood.
Grotere kaart weergeven

Het nieuws over het aanhoudende neerslaan van de volksopstand in Syrië komt op de dag dat president Assad een referendum over een nieuwe Grondwet aankondigde dat al op 25 februari gehouden zou moeten worden. Die nieuwe grondwet zou meer ruimte bieden aan andere politiek partijen dan zijn regerende Ba’ath-partij en nieuwe parlementsverkiezingen binnen negentig dagen mogelijk moeten maken. Hoeveel de beloften van de Syrische president waard zijn is de vraag, want Assad deed tijdens de nu elf maanden durende volksopstand al eerder loze beloften.

Wisselende internationale reacties op plan voor referendum

De Verenigde Staten noemde het aangekondigde referendum in Syrië “lachwekkend”. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat eerdere beloften van Assad werden gevolgd door nog meer geweld tegen de Syrische bevolking en benadrukte dat de dagen van het regime-Assad zijn geteld. Rusland, de belangrijkste overgebleven bondgenoot van Syrië, verwelkomde het referendum vandaag juist als “een stap voorwaarts”. “Het is een welkom idee en we hopen dat de Grondwet zal worden aangenomen”, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in een reactie.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties spreekt morgen over de situatie in Syriëen stemt dan ook over een resolutie die het geweld van het regime veroordeelt en Assad oproept de macht af te staan. Hoewel de verwachting is dat de resolutie wordt aangenomen, heeft de stemming in de Algemene Vergadering louter symbolische betekenis. In tegenstelling tot resoluties van de VN-Veiligheidsraad kan toepassing van resoluties van de Algemene Vergadering niet met juridische middelen worden afgedwongen.

(www.nrc.nl / 15.02.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *