Tweede man Libië stapt op ‘in het belang van het land’

’De sfeer van haat heeft gewonnen’

Abdel Hafiz Ghoga, in oktober vorig jaar.

De tweede man van het bewind in Libië stapt op. Abdel Hafiz Ghoga trekt zich ‘in het belang van het land’ terug uit de Nationale Overgangsraad (NTC), waarvan hij vicevoorzitter is. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

In Benghazi, bakermat van de Libische opstand, wordt al weken gedemonstreerd tegen Ghoga. De betogers vinden hem een opportunist, die niet achter de beginselen van de opstand zou staan. Hij werd donderdag belaagd tijdens een bezoek aan de plaatselijke universiteit. Ghoga zegt echter niets verkeerd te hebben gedaan. ‘De sfeer van haat heeft gewonnen’, zei hij.

De demonstranten zijn ook ontevreden over de hervormingen, die in hun ogen niet snel genoeg worden doorgevoerd. Door de protesten kan Libië in een ‘bodemloze put’ vallen, waarschuwde NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil zondag. ‘De mensen hebben de regering niet genoeg tijd gegeven en de regering heeft niet genoeg geld. Misschien zijn er vertragingen, maar de regering zit er pas 2 maanden. Geef ze een kans’, voegde Abdel Jalil eraan toe.

(www.parool.nl / 22.01.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *