Syrische oppositiegroep legt wapens neer – oproep nieuwe protesten

syrischeprotesten

Betogers ageren tegen het regime van president Assad in de noord-Syrische stad Amude.

Een belangrijke gewapende Syrische oppositiegroep heeft vanochtend aangekondigd de aanvallen op doelen van het Syrische regime voorlopig te staken. Andere oppositiegroeperingen hebben opgeroepen tot het houden van nieuwe massademonstraties vanmiddag.

Het Vrije Syrische Leger, een groep van voornamelijk naar de oppositie overgelopen militairen, stopt met het aanvallen van regeringsdoelen zolang de waarnemers van de Arabische Liga in het land zijn. Dat liet een commandant van de groep vanochtend weten aan persbureau Reuters. De militanten proberen volgens hem in contact te komen met de waarnemers, maar dat is hen volgens de commandant nog niet gelukt.

De Syrische oppositie en westerse landen hebben de laatste dagen kritiek geuit op de waarnemersmissie van de Arabische Liga, omdat deze onvoldoende kritisch zou zijn en geleid wordt de omstreden Mohamed al-Dabi, die gelieerd is aan het van genocide beschuldigde regime van Soedan. Rusland, dat vanwege warme banden met het Syrische regime huiverig is voor internationale bemoeienis met Syrië, zei vanochtend echter te rekenen op de onpartijdigheid van de waarnemers en noemde hun eerste rapportages “geruststellend”.

Activisten doen oproep voor nieuwe massale betogingen

Een belangrijke coalitie van Syrische actiegroepen heeft voor vanmiddag opgeroepen tot nieuwe massabetogingen tegen het regime van president Assad. De activisten moedigen betogers aan zich op de centrale pleinen in de belangrijke steden te verzamelen. Het Syrische leger bereidt zich intussen op nieuwe protesten voor. Ooggetuigen signaleerden vanochtend extra eenheden in de straten van de steden en sluipschutters op de daken.

Ondanks de aanwezigheid van waarnemers van de Arabische Liga vielen sinds dinsdag volgens activisten minstens 130 doden in Syrië. De opdracht van de waarnemers is om te controleren of het Syrische regime zich aan zijn belofte houdt om geen geweld meer te gebruiken tegen vreedzame betogers.

(www.nrc.nl / 30.12.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *