Ruim 100 geweldsincidenten bij moskeeën

HILVERSUM –  Moskeeën in Nederland waren in de periode 2005-2010 117 keer doelwit van geweld dat voorkwam uit angst voor de islam. Zo werden moskeeën beklad (43 keer) of waren er vernielingen bij islamitische godshuizen (37 keer).

Onderzoekster Ineke van der Valk bevestigde vrijdag dat dat blijkt uit haar onderzoek waar radioprogramma Argos (VPRO) zaterdag over bericht. Ze deed onderzoek naar islamofoob geweld in opdracht van het Euro Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo). In januari verschijnen haar bevindingen in het boek Islamofobie en discriminatie.

Bij 99 incidenten bleven de daders onbekend. De incidenten zijn lastig op te lossen, want „de daders laten geen handtekening achter”, zegt Van der Valk. Geweld tegen moskeeën komt relatief weinig voor in grote steden, hoewel daar relatief veel moslims wonen, aldus de onderzoekster.

Ook het Meldpunt Discriminatie Internet krijgt regelmatig meldingen van racistische uitspraken tegen moslims. Dat zei een woordvoerder van Stichting Magenta, waaronder het meldpunt valt. Volgens hem stond de teller vrijdag op 317 meldingen die onder de noemer ‘haat tegen moslims’ vallen. Dat is zo’n 20 procent van het totale aantal meldingen dat dit jaar binnenkwam.

(www.telegraaf.nl / 30.12.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *