Nieuwe paarse partij komt op

 

Een groep van zes teleurgestelde (oud-)leden van de PvdA, GroenLinks en D66 start een nieuwe politieke beweging. Enkelen van hen willen met een progressief-liberale partij in 2014 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Aanleiding voor het initiatief is volgens Teun Gautier, uitgever van het opinieblad De Groene Amsterdammer, het ‘miserabele verweer’ van progressieve politici tegen het door Geert Wilders gesteunde kabinet. ‘D66, GroenLinks, de PvdA of de VVD: het is allemaal om te huilen.’

D66 is hofleverancier onder de zelfbenoemde vernieuwers. Gautier was tot vorig jaar voorzitter van de partij in Amsterdam, Arjen de Wolff was politiek adviseur van verschillende D66’ers en Thijs Kleinpaste is raadslid in stadsdeel Centrum.

Publicist Marcel Duyvestijn en Eddy Terstall, beiden lid van de PvdA, keren zich al langer tegen de conservatieve krachten in hun partij. ‘Er móet iets gebeuren,’ zegt Duyve stijn. ‘Paars is een beladen term maar het dekt wel de lading.’

De PvdA is te veel een enerzijds-anderzijdspartij geworden, meent hij, terwijl GroenLinks zich onder leiding van Jolande Sap de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz in liet rommelen. Duyvestijn: ‘Niet bepaald een beslissing om trots op te zijn.’

Een opvatting die wordt gedeeld door het zesde ‘lid’, Maarten van der Meer. Het illustreert naar zijn idee de ‘reactionaire wijze’ waarop in naam progressieve partijen reageren op het huidige rechtse kabinet. ‘In plaats van zelf met ideeën te komen, reageren ze vooral.’

De initiatiefnemers zijn het oneens over deelname aan verkiezingen voor de gemeenteraad in 2014, en mogelijk aan landelijke. Gautier en Duyvestijn zijn voor. De laatste: ‘We gaan knallen.’ Volgens Gautier is de oprichtingsvergadering nabij. Een voorman is er nog niet. Gautier: ‘De vraag is ook of je één leider moet hebben. Daar geloof ik niet zo in.’

(www.parool.nl / 21.12.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *