Inburgeringstoets zware horde

AMSTERDAM –  62% van de 8.500 inburgeraars die sinds 2008 de vrijstellingstoets voor het inburgeringsexamen deed, zakt voor de toets. Het gaat om mensen die al lang in Nederland wonen en Nederlands spreken maar geen Nederlands paspoort hebben .

Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het ministerie voldoen mensen die het examen niet halen niet aan de inburgeringseisen. Omdat ze ingeburgerd zijn, proberen ze via de toets vrijgesteld te worden van het verplichte gewone inburgeringsexamen.

De vragen gaan onder meer over acceptgirokaarten, hypotheekrenteaftrek, homohuwelijk, menstruatiecyclus, zwangerschap en kindervaccinaties. Ze blijken vooral voor mannen, mensen zonder kinderen en mensen die weinig gebruikmaken van sociale voorzieningen, erg lastig. Verder gaat het over crècheplekken, het consultatiebureau, het Nederlandse schoolsysteem, cao’s, vergunningen, Nederlandse feestdagen en de vaderlandse geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw. Dat schrijft het NRC handelsblad.

Het gewone inburgeringsexamen lijkt een veel minder moeilijke toets. Tussen 2007 en september 2011 slaagden van de bijna 10.000 inburgeraars bijna driekwart voor dat examen.

(www.telegraaf.nl / 18.11.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *