‘Leers kan Mauro wel degelijk verblijfsvergunning verlenen’

Een groep van twaalf rechtshoogleraren stelt dat minister Leers, van Immigratie en Asiel, de Angolese asielzoeker Manuel Mauro wél een verblijfsvergunning kan verlenen. Volgens de professoren zijn voor die stelling goede juridische argumenten aan te dragen.

Leers zei eerder deze week alle mogelijkheden te hebben onderzocht om Mauro alsnog in Nederland te kunnen houden, maar er geen één gevonden te hebben. Zijn besluit zou vast staan, aldus de minister. Volgens de hoogleraren heeft de minister echter een grote mate van vrijheid om zijn bevoegdheid te gebruiken, zo meldt de Volkskrant.

In een opinie-artikel, dat morgen verschijnt, stellen de hoogleraren dat de Raad van State oordeelde dat Leers ‘in redelijkheid’ heeft geoordeeld dat Mauro op grond van gezinsbanden geen verblijfsvergunning hoeft te worden verstrekt. Andersom zou dat echter evengoed gelden.

Gezinsleven beschermen
Mauro vormt met zijn pleegouders en pleegbroer eveneens een gezin. ‘Dit gezinsleven verdient bescherming op grond van onder meer artikel 8 van het Europese mensenrechtenverdrag.’ In alle redelijkheid zou de rechter, zo schrijft de groep, kunnen vinden dat Leers wél een vergunning aan de jongen kan geven.

Omdat er bovendien maar een beperkt aantal ‘Mauro’s’ rondlopen, zou het risico van de aanzuigende werking gering zijn, vinden de juristen. ‘Als de minister zijn hart wil laten spreken, dan kan dat prima’,  besluiten de hoogleraren. ‘Er zijn goede juridische argumenten voor aan te voeren en er dreigt geen stortvloed van vergelijkbare zaken’.

(www.parool.nl / 28.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *