Islamisten Tunesië winnen bijna helft zetels

De conservatief islamitische partij Ennahda in Tunesië heeft bij de verkiezing zondag 90 van de 217 zetels gewonnen in het parlement. De partij wordt met 41 procent de grootste partij in het parlement. Dat heeft de kiescommissie vanavond bekendgemaakt.

De eerstvolgende grote partij is de centrumlinkse CPR met 30 zetels, de partij Ettakatol is derde met 21 zetels. Het parlement gaat een nieuwe grondwet schrijven, een regering vormen en een president benoemen.

Het zijn de eerste verkiezingen in het land sinds in januari dictator Zine el Abidine Ben Ali werd verdreven. De prowesterse dictator regeerde Tunesië sinds 1987. Hij onderdrukte islamistische groeperingen, waaronder Ennahda.

De partij Ennahda was de afgelopen dagen al begonnen met coalitie-overleg. De partij stelt Hamadi Jebali kandidaat voor de post van premier van Tunesië.

(www.parool.nl / 27.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *