Libië officieel bevrijd verklaard, na 42 jaar

Libië is vanmiddag officieel bevrijd verklaard, na bijna 42 jaar dictatuur onder leiding van de donderdag gedode leider Muammar Kaddafi. Vele duizenden mensen waren er in de oostelijke stad Benghazi getuige van hoe de nieuwe machthebbers Libië bevrijd verklaarden, bij het begin van een feestelijke ceremonie.

De nieuwe machthebbers houden de historische en feestelijke gebeurtenis in Benghazi omdat de opstand tegen Kaddafi maandenlang werd geleid vanuit deze stad.

‘Wij laten de hele wereld weten dat we ons geliefde land hebben bevrijd, alle steden, dorpen, heuveltoppen, bergen, woestijnen en luchten’, zo zei de functionaris van de Nationale Overgangsraad die de bijeenkomst opende op het belangrijkste plein van Benghazi. Duizenden mensen zwaaiden met vlaggen en het volkslied werd gezongen. Deze symbolen dateren uit de periode van voor de heerschappij van Kaddafi, en zijn in ere hersteld.

De nieuwe machthebbers houden de historische gebeurtenis in Benghazi omdat de opstand tegen Kaddafi hier in februari begon. In andere steden, zoals de hoofdstad Tripoli en in Misurata, hebben duizenden mensen zich eveneens verzameld op pleinen om de bevrijding te vieren.

(www.parool.nl / 23.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *