Libische premier wil vandaag aftreden

De Libische premier Mahmoud Jibril heeft aangegeven vandaag af te zullen treden, nu de nieuwe machthebbers heel Libië in handen hebben. Hij stelde eerder vandaag dat Libiërs binnen acht maanden een parlement moeten kiezen.

Muammar Kaddafi werd donderdag vermoord, toen opstandelingen de stad Sirte, het laatste Kaddafi-bolwerk, innamen. Het nieuwe bewind verwacht Libië morgen als officieel ‘bevrijd’ te verklaren.

Jibril drukte de aankomende regeringsleiders op het hart om de politiek zich niet te laten bemoeien met oliecontracten. Hij zei: ‘Ik kan de interim-regering adviseren de economische regels de regels te laten. Het is erg gevaarlijk om contracten te hebben die gebaseerd zijn op de politiek.’

Referendum

Het nieuw gekozen parlement moet een nieuwe grondwet opstellen en een interim-regering formeren, zei Jibril ook. De premier wil dat het volk over de grondwet stemt door middel van een referendum. De interim-regering moet volgens hem het land regeren tot de eerste presidentsverkiezingen.

De belangrijkste prioriteit voor de Libische regering is nu om de vele wapens te verwijderen uit de straten, benadrukte Jibril bij een forum in Jordanië.

(www.parool.nl / 22.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *