Palestijnen de straat op na brandstichting moskee

(Novum/AP) – JERUZALEM – Vandalen hebben maandag een moskee in het Arabisch-Israëlische dorp Tuba-Zangria, in het noorden van Israël, in brand gestoken. Dit leidde tot protesten en confrontaties tussen Palestijnen en de politie. Leuzen op de muren van de moskee doen vermoeden dat joodse extremisten betrokken zijn bij de brandstichting.Palestijnen de straat op na brandstichting moskee

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld was op de muur van het gebedshuis het woord ‘prijskaartje’ gespoten, een verwijzing die vaak door joodse kolonisten wordt gebruikt bij vergeldingsacties tegen Palestijnen of hun eigendommen. Volgens de Israëlische legerradio was op een muur van de moskee ook de achternaam gespoten van een kolonist, die vorige week samen met zijn zoontje in zijn auto bij Hebron dodelijk verongelukte nadat hij achter het stuur aan zijn hoofd was getroffen door een steen gegooid door Palestijnen.

In de moskee werd een tapijt in brand gestoken en de binnenmuren raakten beschadigd, aldus Rosenfeld. Israëlische media meldden dat er tevens korans in
brand gestoken waren.

Rond de tweehonderd inwoners van Tuba-Zangria marcheerden naar een belangrijk
kruispunt met als doel de weg te blokkeren. Sommige betogers staken autobanden
in brand en gooiden stenen naar agenten die de betogers met traangas uiteen joegen. Er vielen geen gewonden. De politie is gemobiliseerd om te voorkomen dat zich ongeregeldheden voordoen en is in gesprek met de dorpsoudsten om de
spanningen weg te nemen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu keurde de aanval op de moskee af.
Volgens Netanyahu staat de aanval ‘haaks op de waarden van de staat Israël’.

(buitenland.nieuws.nl / 03.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *