Militairen Egypte wijken voor dreiging boycot

De militaire machthebbers in Egypte hebben er vandaag mee ingestemd de omstreden kieswet te wijzigen, daags voor het aflopen van een ultimatum van 60 politieke partijen. Deze hadden gedreigd anders niet mee te doen aan de parlementsverkiezingen in november.

Partijen krijgen ook het recht om mensen kandidaat te stellen in de kiesdistricten waar eenderde van alle zetels wordt vergeven. De militairen wilden daar eigenlijk alleen ‘onafhankelijke’ kandidaten toestaan. De partijen waren echter bang, dat op deze manier aanhangers van de verdreven president Mubarak in het parlement konden komen.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten nam de macht in Caïro over in februari, toen Mubarak moest wijken voor een volksopstand. Het besluit tot wijziging van de kieswet werd genomen na een vergadering van de chef van de generale staf met de Democratische Coalitie, waarin het Moslim Broederschap en tientallen andere politieke partijen zijn vertegenwoordigd.

(www.parool.nl / 01.10.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *