Gaza-konvooi negeert kabinet, Israel dreigt met journalistenboycot

Ondanks een oproep van het kabinet om niet deel te nemen, vertrekken Nederlanders met een internationaal hulpkonvooi vanuit Griekenland naar de Gazastrook. Israël dreigt buitenlandse journalisten “voor jaren” uit het land te verbannen als zij deelnemen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal schreef eerder aan de Tweede Kamer al dat het initiatief levert “allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict”.

Negen doden onder eerder konvooi

Maar een woordvoerder van de actiegroep Nederlands initiatief om de blokkade van Gaza te doorbreken zegt dat de vloot dinsdag vertrekt. “Er is steeds gezegd dat het niet nodig is omdat alles al wordt geregeld, maar er gebeurt niets.”

Nu.nl meldt dat onder de opvarenden journalisten van Trouw, EenVandaag en de Wereldomroep zullen zijn. Israël heeft vandaag fel gereageerd op het dreigende vertrek van het konvooi.

Vandaag noemt de persdienst van de regering de vloot een “gevaarlijke provocatie” en een “internationale schending van de Israëlische wet”. “Ik wil graag aan u en de media die u vertegenwoordigt duidelijk maken dat deelname aan de flottielje een bewuste schending van de Israëlische wet is. Dit kan er toe leiden dat de toegang tot de staat Israël voor tien jaar wordt geweigerd, dat uw spullen in beslag worden genomen en dit kan ook leiden tot andere straffen.”

Een eerste hulpkonvooi werd in mei vorig jaar in internationale wateren aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden uit Turkije om het leven. Met het nieuwe konvooi, dat tien schepen telt, vaart een tiental Nederlanders mee.

Diverse continenten nemen deel

Minister Rosenthal liet eerder al weten niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen aan wat de actievoerders ‘Freedom Flotilla 2′ noemen. De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Noord-Afrika, Azië en Australië.

Tien schepen nemen deel aan het konvooi. Onder de opvarenden bevinden zich onder andere journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten. “Mijn persoonlijke verwachting is dat Israël het konvooi omsingelt met marineschepen en dwingt naar een haven te gaan. De mensen aan boord zullen enkele dagen worden ondervraagd om vervolgens te worden vrijgelaten”, zegt de woordvoerder.

(www.stopdebezetting.com / 26.06.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *